U Gospodarskoj školi u Varaždinu ovoga je tjedna održano dvodnevno kulinarsko natjecanje pod nazivom „Zlatna Nimfa – Cro Kup Varaždin 2025.”, na kojem je sudjelovalo 12 ekipa učenika srednjih škola. Manifestacija je održana u organizaciji Gospodarske škole Varaždin, Udruge kuhara Varaždinske županije i Županijskog saveza poljoprivrednih udruga. Pobjedu je odnijela ekipa restorana The Family, drugo mjesto osvojila je ekipa 2 iz restorana Bedem, a preostale su ekipe nagrađene brončanim medaljama. Ove je godine po prvi puta natjecanju bilo omogućeno i sudjelovanje učenicima osnovnih škola. Među osnovnoškolcima koji su dobili priliku sudjelovati bila je i učenica IV. osnovne škole Varaždin Leona Šopar koju je prijavila njezina razrednica, učiteljica Silvija Hrnčić.
Leona je imala priliku kuhati zajedno s profesionalnim kuharima u ulozi mentora te sudjelovati u pripremi kreativnih jela temeljenih na zaštićenim i tradicionalnim proizvodima Varaždinske županije. Manifestacija je održana upravo u tjednu obilježavanja Dana zaštićenih europskih proizvoda što daje poseban naglasak. Po završetku događanja rekla je kako joj je ovo bilo vrijedno iskustvo i izrazila je zadovoljstvo što je mogla dobiti uvid u profesionalno kulinarstvo te vidjeti kako izgleda rad u profesionalnoj kuhinji te je shvatila važnost kvalitetnih namirnica za kvalitetno jelo. Riječ je o izvrsnom projektu, posebice sada kada su uključeni i osnovnoškolci. Na učenicu u ulozi pomoćnog kuhara ponosna je i ravnateljica IV.OŠ Varaždin Marjana Boršćak-Sudec koja je prisustvovala svečanoj večeri u sklopu natjecanja mladih kuhara “Zlatna Nimfa 2025”. Drago mi je što je naša učenica pokazala entuzijazam i želju za učenjem te što je dobila priliku da sudjeluje u ovako velikom natjecanju jer je to izvrsna prilika da razvija svoje vještine i talente – smatra ravnateljica Boršćak-Sudec te dodaje da bi bilo dobro nastaviti tu praksu, da još više učenika osnovnih škola sudjeluje sljedeće godine kako bi se lakše odlučili u odabiru budućeg zanimanja. Sudjelovanje učenika u ovakvim projektima doprinosi njihovom boljem razumijevanju gastronomije i potiče ih na daljnje obrazovanje u tom sektoru.
