U našoj školi pokrenuta je nova izvannastavna aktivnost pod nazivom „Zalogaj znanja“, koju su osmislile i s puno entuzijazma vode učiteljice Kristina Sadibašić i Antonija Benjak.
Aktivnost je osmišljena kako bi učenike potaknula na razvijanje jednostavnih kulinarskih vještina i sigurnosti u kuhinji (pravilno držanje noža, sjeckanje, higijena) i prve pripreme vlastitih jednostavnih i zdravih obroka, upoznavanje s osnovama zdrave prehrane i zdravih alternativa kao zamjenu za fast food. Želimo motivirati djecu da se zdravo hrane i budu tjelesno aktivna, da nauče o bontonu za stolom i pravilima jednostavnog i svečanog postavljanja stola.
„Zalogaj znanja“ spaja kuhanje i teorijsko učenje o hrani – od porijekla namirnica do njihove nutritivne vrijednosti. Učenici pripremaju jednostavna, sezonska i zdrava jela te kroz igru i praksu uče o prehrambenoj piramidi, čitanju deklaracija, utjecaju prehrane na zdravlje i održivim prehrambenim navikama.
Na prvim satovima učenici su učili o piramidi zdrave prehrane i higijeni u kuhinji, pripremali zdrave shake-ove i smoothije, namaze od sira i slanutka, a okušali su se i u igri prepoznavanja žitarica i mahunarki. Posebno smo ponosni na učenika 7.a razreda Lovru Mlinarića, koji se prijavio na natječaj “Budi chef škole” te u snimljenom reelsu prikazao pripremu tradicionalne zlevke koji možete ekskluzivno vidjeti ovdje u prilogu te zapisati recept zlevke koju naše kuharice pripremaju za doručak ili ručak u našoj školi.