Ove godine u „Tjedan školskog doručka 2025 “ uključila se razredna nastava IV. OŠ Varaždin tako što su odabrali neke od ponuđenih aktivnosti u brošuri.

Prvašići su sudjelovali u TŠD izazovu “Hrabri izazov” i „Isprobaj nešto novo dan“. Učenici su uz pomoć učiteljica pripremili hranjivi namaz od slanutka i tune, grčki jogurt s nasjeckanim orašastim plodovima i suhim voćem. Donijeli su i domaći pekmez od smokva, brusnica, borovnica i višanja. Sve namaze poslužili su na mini integralnom tostu. Učenici su bili oduševljeni novim okusima te su odlučili da će češće provoditi ovakve aktivnosti.

Učenici 2.-ih razreda su tijekom obilježavanja Tjedna školskog doručka prihvatili TŠD izazov „Krenimo zajedno ….doručkom oko svijeta“ i ponajprije učili o povijesti doručka i što se sve jede za doručak u drugim državama. Isprobavali su razne već poznate namirnice, ali i one egzotične koje nisu nikad okusili. Kombinirali su namirnice u 4 skupine te nacrtali i dali naziv svom zdravom doručku kojeg će pripremiti kod kuće s roditeljima. Baš su uživali u okusima, puno razgovarali i dijelili iskustva.

Učenici 3. i 4. razreda odradili su TŠD izazov „Razmisli i odgovori“. Tako smo saznali da učenici najčešće za doručak jedu: jaja, čokolino, pahuljice, sendvić, puding, nutellu, voće. Vole promijeniti doručak i jesti raznoliko te nitko ne jede svaki dan isto. Na pitanje što se događa ako svaki dan jedu isti doručak, odgovorili su da: naše tijelo ne dobiva sve vitamine, bilo bi dosadno i ne bi bilo zanimljivo, pozlilo bi nam, naviknuli bi se samo na jednu hranu i ne bi više htjeli drugu probati. Neke od novih ideja za zdraviji i zanimljiviji doručak su: jesti više voća, između dva lista salate staviti salatu i paradajz, zamijeniti bijeli kruh sa zelenim kruhom od bućinih sjemenki, od kuhanog jajeta napraviti zeca.

Našim vrijednim kuharicama u školskoj kuhinji učenici su pripremili zahvale u obliku tanjura i kuhinjskih alata. Papiriće su zalijepili na plakat “Zid zahvalnosti” kako bi razveselili tete kuharice koje im svaki dan spremaju ukusne i hranjive obroke. Neke od zahvala su: „Nikada nemojte odustati od kuhanja fine hrane“, „Hvala na ukusnoj i finoj hrani“, „Volimo vas jer nam fino kuhate“, „Vaša hrana je odlična“, „Kako su vaša jaja fiiina“, „Lijepo vas je vidjeti kako kuhate“, „Hvala vam na rižotu s plodovima mora“, „Jako mi je lijepo dok se smijete, „Jako fino kuhate pizzu i rižu“, „Najbolje kuhate, sve mi je ukusno“, Hvala vam što nam kuhate i što ste brižni i ljubazni, najviše volim jesti baš sve  „ „Volim kad skuhate meso u saftu s palentom“, „Volim kad napravite zlevku“, „Jako dobro radite tortilje“, „Hvala Vam na trudu“, „Vi jako fino kuhate i hvala što kuhate za nas“, „Hvala vam na rižotu s plodovima mora“, „Hvala vam kuharice što se mučite zbog nas da budemo siti“ „Zahvaljujem vam što nas hranite i kuhate zdravo“. Plakat su poklonili kuharicama koje su ga stavile na zid kuhinje kako bi ih svaki dan podsjećao na dječju zahvalnost za pripremljene obroke.

Učenicima koji pohađaju Izvannastavnu aktivnost „Zalogaj znanja“ učiteljica povijesti je pripremila predavanje pod naslovom „Putovanje kroz vrijeme – kako se mijenjala popularnost doručka?“ . Dobili su i zadatak ocjenjivanja obroka iz naše kuhinje tijekom tjedna.

Također svi učenici su pogledali i kratki edukativni film “Ona uvijek nešto glumata“ te su razgovarali o celijakiji i drugim alergijama na hranu.

Mali dio fotografija kojima smo ovjekovječili navedene aktivnosti nalaze se u Galeriji.

Skip to content